Konkurs zа mаle opštine u oblаsti uprаvljаnjа otpаdom

Bez autora
Jul 02 2012

Ministаrstvo životne sredine, rudаrstvа i prostornog plаnirаnjа Republike Srbije u sаrаdnji sа GIZ projektom “IMPACT - Uprаvljаnje otpаdom i otpаdnim vodаmа u opštinаmа u Srbiji“ i Stаlnom konferencijom grаdovа i opštinа pozivа sve opštine veličine do 30.000 stаnovnikа dа se prijаve nа konkurs zа učešće u novom projektu. Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je organizacija Savezne Republike Nemačke koja, po zahtevu Vlade, sprovodi projekte u različitim sektorima od opšteg društvenog značaja usmerenim ka postizanju održivog razvoja. U Srbiji GIZ radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i podržava reformske procese ka Evropskoj uniji u sektoru pravnih reformi, ekonomije i finansija, obrazovanja i omladine, energetske efikasnosti, komunalnih pitanja i zaštite životne sredine. Novi GIZ projekat ”IMPACT - Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama u Srbiji” počeo je u januaru 2012. godine i prva faza projekta će trajati do kraja 2014. godine, a u slučaju odobravanja druge faze, do decembra 2017. godine.

Konkurs zа mаle opštine u oblаsti uprаvljаnjа otpаdomMinistаrstvo životne sredine, rudаrstvа i prostornog plаnirаnjа Republike Srbije u sаrаdnji sа GIZ projektom “IMPACT - Uprаvljаnje otpаdom i otpаdnim vodаmа u opštinаmа u Srbiji“ i Stаlnom konferencijom grаdovа i opštinа pozivа sve opštine veličine do 30.000 stаnovnikа dа se prijаve nа konkurs zа učešće u novom projektu.

Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je organizacija Savezne Republike Nemačke koja, po zahtevu Vlade, sprovodi projekte u različitim sektorima od opšteg društvenog značaja usmerenim ka postizanju održivog razvoja. U Srbiji GIZ radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i podržava reformske procese ka Evropskoj uniji u sektoru pravnih reformi, ekonomije i finansija, obrazovanja i omladine, energetske efikasnosti, komunalnih pitanja i zaštite životne sredine.

Novi GIZ projekat ”IMPACT - Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama u Srbiji” počeo je u januaru 2012. godine i prva faza projekta će trajati do kraja 2014. godine, a u slučaju odobravanja druge faze, do decembra 2017. godine.

Projekat je finansiran od strane Nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i drugim partnerima (Republička Direkcija za vode, Agencija za zaštitu životne sredine, Fond za zaštitu životne sredine, Stalna konferencija gradova i opština, Mreža nulte emisije i dr.).

Cilj projekta je unapređenje usluga u izabranim opštinama u sektoru prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, u skladu sa zakonodavstvom u oblasti zaštite životne sredine, a prema zahtevima EU. Projekat će posebno sarađivati sa pet pilot opština kako bi se ojačali njihovi tehnički, administrativni i organizacioni kapaciteti za primenu održivih tehnologija za tretman otpada i otpadnih voda. Posebna podrška će se pružiti opštinama u pogledu pristupanja dodatnim fondovima za finansiranje izgradnje postrojenja. Opštine će imati priliku da budu vođene kroz proces uspostavljanja sistema upravljanja u ovim oblastima i da nauče o novim konceptima primenljivim u Srbiji.

Proces izbora opština će biti sproveden u dve faze.

Na osnovu dostavljenih prijava preliminarno će biti izabrano petnaest opština koje će proći kroz proces obuke i evaluacije u trajanju od najmanje tri meseca. Tokom ovog dela projekta će se sve izabrane opštine uključiti u obuke koje će pokrivati teme vezane za analizu isplativosti (cost-benefit analysis), raspoložive međunarodne i nacionalne fondove za finansiranje, način prijave za dobijanje sredstava, inovativne tehnologije za decentralizovana postrojenja za tretman otpadnih voda, kao i različite opcije za upravljanje otpadom.

Pet opština koje budu najuspešnije u fazi procesa obuke i zadovolje parametre za realizaciju projekta će nastaviti sa aktivnostima do kraja 2014. (I faza projekta), odnosno do kraja 2017. godine (II faza projekta).

U izabranim opštinama, tokom dalje realizacije projekta će se raditi detaljna procena stanja sa aspekta trenutne prakse i mogućih poboljšanja, a u cilju izrade studije izvodljivosti u oblastima upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Opštine će imati priliku da rade sa nacionalnim i međunarodnim ekspertima u izradi sopstvenih prioritetnih rešenja, a koja će biti u skladu sa konceptom nulte emisije. Predstavnici opština će moći da učestvuju i na studijskim putovanjima kako bi se upoznali sa savremenim postrojenjima za tretman otpada i otpadnih voda.

Od opština će se zahtevati da aktivno učestvuju sa ekspertima GIZ u izradi dokumentacije, da obezbede uključivanje JKP u projektne aktivnosti, da budu spremne na saradnju sa predstavnicima obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva, privatnog sektora, medija i šire javnosti, da pokažu zainteresovanost i spremnost za promenu institucionalnog i pravnog okvira. Poseban značaj će se davati razvoju rešenja koja se mogu primeniti na regionalnom nivou i podrazumevaće uspostavljanje neophodnih mehanizama za međuopštinsku saradnju.

Glavni rezultat svih navedenih aktivnosti na kraju prve faze treba da bude izrada predloga projekata koji su spremni za finansiranje u skladu sa zahtevima međunarodnih finansijskih institucija.

Tokom druge faze će se raditi na izgradnji postrojenja za tretman otpada i otpadnih voda, a oba sistema upravljanja treba da budu dovedena do održivog i isplativog nivoa.

Pravo podnošenja prijava imaju sve opštine na teritoriji Republike Srbije koje ispunjavaju sledeće kriterijume:

  • veličina do 30.000 stanovnika;
  • pripadnost drugoj, trećoj i četvrtoj grupi (uključujući i devastirana područja) po stepenu razvijenosti 1;
  • nepostojanje privatnog operatera za potrebe obavljanja komunalne delatnosti.

Prilikom izbora opština koje će ući u uži krug biće uzeti u obzir parametri stepena priključenosti na kanalizacioni system, nedostatak postrojenja za tretman otpadnih voda, pripadnost regionu za upravljanje otpadom koji nije uspostavljen ili je tek na početku razvoja sistema, (ne) priključenost uspostavljenom regionu, kao i nedostatak drugih donatorskih programa podrške.

Popunjeni formular prijave pošaljite na poštansku adresu:
GIZ IMPACT
(Za konkurs)
Ilije Garašanina 4/10
11000 Beograd
i na email:
impact@giz.de

Konkurs je otvoren do 01.08.2012. godine.

Lista izabranih opština će biti objavljena do 20. avgusta 2012. godine na web stranici Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Stalne konferencije gradova i opština.

Više informacija možete dobiti putem telefona: 011/3344-346 ili 011/3344-342.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik